Kosten gevel bepleistering

Gevel bepleistering is een soort van gevelbekleding die je muren er weer nieuw en fris uit doen zien. Je kan kiezen om alleen pleister aan te brengen, of om de pleister op een isolerende laag te plaatsen zodat je ook een betere isolatie van je huis krijgt. Hier kan je lezen hoeveel het bepleisteren van je gevel gemiddeld kan kosten, hoe pleisteren te werk gaat, welke andere isolerende gevelbekledingen er zijn en hoe je  geld kan besparen op je rekening.

De kosten van gevel bepleistering

De kosten van gevelbepleistering zijn vergeleken met sommige andere isolerende bekledingen niet erg hoog. In de volgende tabel kan je de prijs per vierkante meter zien van de verschillende pleistermaterialen per vierkante meter exclusief BTW:

 

Soort pleister Prijs exclusief BTW
Minerale pleister zonder isolatie €72 per m2
Minerale pleister met isolatie €90 – €110 per m2
Siliconenpleister zonder isolatie €64 per m2
Siliconenpleister met isolatie €80 – €100 per m2

De voordelen van pleister

Er zijn een boel voordelen aan het bepleisteren van je gevel. De grootste is natuurlijk dat je de mogelijkheid hebt om je gevel te isoleren. Daarmee bespaar je geld op je energierekening en verminder je CO2 uitstoot. Pleister laat waterdamp door, maar is vochtwerend. Je kan pleister vinden in allerlei kleuren en met grove of fijne korrels zodat je verschillende effecten kan creëren. Het geeft een oude verweerde gevel weer een fris uiterlijk voor niet al te veel geld. En als je kiest voor de isolerende optie, zijn er een aantal subsidies en premies van de overheid waar je gebruik van kan maken omdat je energiebesparend werk hebt verricht.

Hoe gaat bepleistering in zijn werk?

Eerst zijn er een aantal voorbereidende werken die moeten worden verricht. Steigers moeten worden geplaatst, opritten, deuren en ramen worden afgeplakt zodat ze beschermd zijn van viezigheid. De gevels worden gereinigd met koud water en hoek- en stopprofielen worden geplaatst en afgekit. Daarna wordt de onderlaag geplaatst, dit is wapeningsgaas die voor een betere grip zorgt van de pleister. Als laatste zal de pleister worden aangebracht.

Kosten andere isolerende muurbekledingen

Als je graag een isolerende laag aan je huis wilt toevoegen, maar je ziet pleister toch niet zo zitten, kan je kiezen uit een aantal andere mogelijkheden. De tabel die nu volgt geeft de kosten voor deze technieken weer inclusief BTW:

 

Soort bekleding Kosten per vierkante meter
Steenstrips bekleding met isolatie €75 – €100 per m2
Houten gevelbekleding met isolatie €100 – €120 per m2
Impregneren €10 – €15 per m2

 

Steenstrips met isolatie

Steenstrips zijn niks anders dan dunne lagen baksteen die op je gevel kunnen worden geplakt. Zo kan je een huis de illusie geven dat het gemaakt is van steen terwijl er gewoon betonnen blokken achter liggen. Je gebruikt zo een natuurlijk behang om je gevel er weer als nieuw uit te laten zien en de strips zijn nauwelijks van een echte gemetselde muur te onderscheiden. Deze methode kan ook goed gecombineerd worden met isolatie en is erg anders dan pleister omdat hier juist de materialen naar voren worden gebracht terwijl die met pleister compleet worden afgedekt.

Een houten bekleding met isolatie

Door je gevel te bekleden met hout, geef je het een natuurlijk en zacht uiterlijk. Je kan kiezen voor verschillende soorten hout en kan makkelijk gecombineerd worden met andere materialen. Dit is een techniek die al eeuwen wordt gebruikt en hout heeft wel enig onderhoud nodig. Veelgebruikte houtsoorten zijn onder andere hardhout wat lang mee gaat en in de loop der jaren verweert zodat het huis een rustiek uiterlijk krijgt. Thermowood wat duurzaam is gemaakt door het te verhitten, is erg resistent tegen insecten en schimmels. En multiplex wat uit verschillende lagen hout bestaat en een goedkopere versie van houtbekleding is. Je moet deze echter wel één keer in de 5 jaar beitsen.

Impregneren

Dit is eigenlijk geen gevelbekleding, maar het impregneren van de gevel heeft ook isolerende kwaliteiten. Nadat de volledige gevel gezandstraald is, wordt een laagje impregneermiddel op de gevel gespoten wat tot diep in de poriën intrekt en de gevel beschermt van waterschade, begroeiing, zure regen, uitlaatgassen en roet. Ook zorgt het er voor dat je gevel langer mee kan gaan en dat de waarde van je huis stijgt.

Bespaar geld op gevel bepleistering

Het is niet makkelijk om geld te besparen op gevel bepleistering, omdat het eigenlijk niet iets is wat je zelf zou kunnen doen. Of tenminste niet zo goed als de vakmannen dat kunnen. Toch zijn er een paar factoren die je kunnen helpen geld te besparen.

  • Ga voor de niet-isolerende optie: dit is jammer voor de energierekening, maar als je op korte termijn geen extra geld beschikbaar hebt, is dit een manier om de rekening kleiner te maken.
  • Maak een berekening: heb je op de korte termijn wel extra geld en wil je kijken hoe snel je dit terug kan verdienen door je huis te isoleren, kan je een berekening maken met hoeveel geld je op de energierekening kan besparen, hoeveel het isoleren kost en hoeveel de subsidies zijn. Het kan zo maar zijn dat je door nu iets meer geld te investeren, je uiteindelijk goedkoper uit bent met een isolerende pleister. Mits je daar nu het geld voor hebt natuurlijk.
  • Subsidies en premies: ga na bij je lokale en nationale overheden of er een subsidie is waar je voor in aanmerking komt. Gevelwerken en milieubesparende werkzaamheden zijn hier zeker deel van. Bovendien is er een lagere BTW van 6 procent op energiebesparend werk.

 

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar zo nog meer

Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je nog meer besparen op de totale rekening van het bepleisteren. Vul je gegevens en wensen in en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd heb je een aantal offertes in je inbox waarmee je gratis en vrijblijvend een vergelijking kan maken van wat er wordt aangeboden in jouw buurt. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt voor de bepleistering van jouw gevel.