Kosten gevelbekleding

Veel mensen kiezen er voor om hun gevel te laten bekleden om het huis een ander uiterlijk te geven of om een betere isolatie. Vaak wordt dit gedaan als er anders gevelrenovatie nodig was of om je huis beter te isoleren. Je kan je huis zo een zeer interessante buitenkant geven en de stenen beschermen van invloeden van buitenaf. De prijs van gevelbekleding hangt af van het soort bekleding dat je kiest en het oppervlak van de gevel. Elke bekleding heeft zijn eigen unieke uiterlijk en kenmerken die je in beschouwing moet nemen als je er aan denkt je gevel te bekleden.

Waarom gevelbekleding?

Met gevelbekleding kan je een aantal dingen bereiken van de buitenkant van je huis. Als je gevel er niet zo mooi meer uit ziet, kan je kiezen om hem te laten bekleden zodat je huis weer een fris uiterlijk heeft. Als je voor een isolerende gevelbekleding kiest, kan je het energieverbruik aanzienlijk verlagen en je CO2 uitstoot verminderen. En door de bezuinigingen die je maakt op de energierekening, en de subsidies die je aan kan vragen voor het isoleren van je huis, kan een gevelbekleding goedkoper zijn dan een renovatie van de oude gevel.

De kosten van gevelbekleding

Er zijn erg veel verschillende gevelbekledingen beschikbaar in verschillende prijsklassen. Elke bekleding heeft zijn eigen unieke uitstraling en kenmerken. Hier zie je een tabel met een aantal verschillende manieren van bekleden en de prijzen inclusief BTW per vierkante meter.

 

Soort bekleding Kosten per vierkante meter
Crepi bekleding met isolatie €80 – €120 per m2
Metalen gevelbekleding €100 – €180
Steenstrips bekleding met isolatie €75 – €100 per m2
Gevel kaleien €25 – €50 per m2
Houten gevelbekleding met isolatie €100 – €120 per m2
Gevel bepleistering met isolatie €80 – €120 per m2
PVC bekleding €75 -€125 per m2

Crepi bekleding met isolatie

Crepi is een soort van pleister dat op de buitenkant van de gevel wordt aangebracht. Als je gevel aan renovatie toe is, kan je overwegen om de buitenkant met crepi te isoleren en je gevel er weer als nieuw uit te laten zien. En zo bespaar je nog op de stookkosten ook. Een crepi bekleding is niet goedkoop, maar in plaats van een renovatie en inclusief de extra isolatie en subsidies bespaar je waarschijnlijk geld uit. Ook is de gevel beter beschermd tegen weersinvloeden en zal je woning meer waard worden na een crepi bekleding.

Metalen gevelbekleding

Architecten die bezig zijn met het ontwerpen van nieuwe gebouwen maken op het moment veel gebruik van een metalen bekleding. Aluminium, koper, inox en zink zijn veelgebruikte materialen en hebben een zeer lange levensduur. Om de woning een modern en buitenaards uiterlijk te geven is een metalen bekleding zeer geschikt. Je hoeft metaal ook niet veel te onderhouden en de plaatsing is snel. Aan de andere kant is het wel de duurste manier van gevelbekleding.

Steenstrips bekleding met isolatie

Steenstrips kan je op oude en nieuwe gevels aanbrengen en dit zijn dunne lagen steen, gemaakt van echt baksteen die je over je oude gevel laat plakken. Zo is het bijna niet van echt steen te onderscheiden en ziet je gevel en weer mooi en verzorgd uit. Je kan steenstrips ook zeer goed combineren met isolatie, waardoor je niet alleen een beschermlaag aan de buitenkant van je huis hebt, maar ook een kleinere energierekening en lagere CO2 uitstoot. En in België zijn hier een aantal subsidies voor waardoor je geld terug kan krijgen op de rekening.

Gevel kaleien

Het kaleien van de gevel betekent eigenlijk dat je kalkverf gebruikt om de gevel te schilderen. Dit is zeer populair in sommige gebieden van België. De verflaag beschermt de gevel en oneffenheden worden makkelijk gecamoufleerd. Zo geef je je gevel weer een fris uiterlijk voor een relatief lage prijs. Nadelen van kaleien zijn dat je het niet met een andere verf kan overschilderen, het aanbrengen is erg tijdrovend en kalei gaat maar 5 tot 10 jaar mee voor een nieuwe laag nodig is.

Houten gevelbekleding met isolatie

Je gevel bekleden in hout geeft het een natuurlijk en warm uiterlijk. Er zijn verschillende houtsoorten aanwezig, zoals hardhout, multiplex en thermowood die allen hun eigen uitstraling en kostenplaatje met zich meebrengen. Het hout is snel en simpel te plaatsen en reparaties zijn makkelijk uit te voeren. Sommige soorten hout hebben echter wel veel onderhoud nodig, dus hou daar rekening mee voordat je beslist.

Gevel bepleistering

Dit is een pleisterlaag die aan de buitenkant van de gevel wordt aangebracht. De keuzes zijn een minerale krabpleister en sierpleister op basis van kunsthars. Deze beschermen je gevel tegen weersinvloeden en indien aangebracht op een isolatieplaat wordt je huis ook beter geïsoleerd. Daardoor bespaar je jaarlijks op je stookkosten, verminder je dus de uitstoot van CO2 en kan je van de overheid subsidies krijgen voor energiebesparende werkzaamheden.

PVC bekleding

Deze bekleding kan vergeleken worden met het uiterlijk van kunststof kozijnen. PVC kan een aantal patronen of afbeeldingen bevatten zoals een steen- of een houtmotief. Eigenlijk is het een soort laminaat voor je buitenmuren. Deze bekleding is licht, onderhoudsvrij en duurzaam.

Geld besparen op je gevelbekleding

  • Isolatie: door een gevelbekleding te kiezen die je huis ook isoleert kan je geld terugverdienen op je stookkosten en met subsidies van de overheid. De isolerende materialen zijn wel duurder, maar het is verstandig voordat je ze afwijst een berekening te maken om te zien of je uiteindelijk niet goedkoper uit bent.
  • Kaleien: kaleien is de goedkoopste manier van gevelbekleding en dit is ook één die je zelf kan doen. Het probleem is dat het een tijdrovende klus is en dat je vaak meerdere lagen moet aanbrengen voordat het klaar is.
  • Subsidies en premies: ga na bij je plaatselijke en nationale overheden of er één of meerdere subsidies beschikbaar zijn voor isolerende werkzaamheden en werkzaamheden aan je gevel. Zo kan je een aantal van je uitgaven terugverdienen. Ook is er de verlaagde BTW van 6 procent op de isolatie van je gevel, dit is ook iets om zeker na te kijken.

Geld besparen met onze vergelijkingstool

Door je locatie en wensen in te vullen in onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de totale kosten van je gevelbekleding. Wij staan in contact met een groot aantal bedrijven in heel Vlaanderen en kunnen je zo binnen een korte tijd van een aantal offertes voorzien. Waarom zelf rondbellen als wij het voor je kunnen doen? Met de offertes kan je gemakkelijk en snel  een vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders en zo tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw gevelbekleding.