Kosten gevelreiniging

De muren van je huis beschermen je tegen kou, wind, regen, zon en andere weersomstandigheden. Ook vangen ze veel zure regen en uitlaatgassen op die in de lucht zweven. Het is dus geen wonder dat de gevel van ons huis bedekt raakt met mos of viezigheid. Om dit goed te kunnen reinigen heb je een professionele gevelreiniger nodig die dit voor je doet. Alleen dan kan je een diepe reiniging bereiken die de gevel nodig heeft. Er zijn verschillende manieren om je gevel te reinigen en deze hebben allemaal een ander kostenplaatje. Wat volgt is een overzicht van de kosten van het reinigen, de manieren waarop je kan reinigen en hoe je geld kan besparen.

Waarom gevelreiniging?

Het reinigen van je gevel is heel belangrijk. De viezigheid uit de lucht en regen kan je stenen of pleister inbijten en deze broos en breekbaar maken. De mossen en klimop die er tegenaan groeien kunnen gaten maken in de stenen en het voegwerk waardoor water naar binnen kan komen en schade kan verrichten. Als dit water bevriest, zet het uit, waardoor er barsten en schilfers ontstaan in je voegen en stenen of pleister. Vakmensen raden aan je gevel één keer in het jaar te laten reinigen. Niet alleen bevorder je daarmee de levensduur, je gevel ziet er ook mooi en verzorgd uit en je kan problemen meteen zien en verhelpen.

De kosten van gevelreiniging

Het reinigen van de gevel kost natuurlijk geld. Het goede nieuws is, dat als je gevel niet erg vies is, dit begint bij €5 per vierkante meter voor een stoomreiniging. Als je gevel erg vies is en er zit bijvoorbeeld ook graffiti op, dan heb je een chemische reiniging nodig die begint bij ongeveer €15 per vierkante meter. De volgende tabel geeft de kosten weer van het type reinigen per vierkante meter.

 

Soort reiniging Kosten
Stoom reinigen Vanaf €5 per vierkante meter
Zandstralen Vanaf €11 per vierkante meter
Vochtstralen Vanaf €12 per vierkante meter
Nevelstralen Vanaf €14 per vierkante meter
Chemisch reinigen Vanaf €15 per vierkante meter

Stoom reinigen

Dit is de meest goedkope manier om je gevel te laten reinigen en omdat er alleen water gebruikt wordt is het ook milieuvriendelijk. Met een stoomgenerator wordt verzadigde stoom met een temperatuur tussen de 100 en 160 graden Celsius op de gevel gespoten. Als de stoom de gevel aanraakt condenseert deze en lost het vuil op. Als je gevel niet erg vies is, is dit een zeer aantrekkelijke manier van reinigen. Als er te veel vuil op zit, kan je de viezigheid met een stoomreiniger niet voldoende verwijderen.

 

Zandstralen

Dit type reinigen is alleen geschikt voor gevels die gemaakt zijn van hard steen, omdat met een hoge druk zand op de gevel gespoten wordt. Hierdoor is dit type van reinigen erg geschikt voor zeer vuile gevels. Zandstralen schuurt het vuil er af en reinigt de gevel zeer grondig, maar dit is ook een hele harde manier van reinigen. Gevels gemaakt van baksteen kunnen hier heel mooi door gereinigd worden, maar een gevel van zandsteen of natuursteen zou hierdoor beschadigen. Als alternatief voor zachtere stenen is er het nevelstralen.

Vochtstralen

Deze techniek is vooral geschikt voor gevels die ernstig zijn vervuild met bijvoorbeeld graffiti of roetaanslag en uitslag van uitlaatgassen. Hier wordt een straalmiddel met hoge druk op de gevel gespoten wat meestal water en fijn zand bevat. Door de druk aan te passen kan deze techniek op verschillende oppervlaktes worden gebruikt, maar deze moeten wel hard zijn, zoals baksteen. Omdat er water bij het straalmiddel gevoegd is, is er weinig sprake van stof.

Nevelstralen

Deze techniek van reinigen staat er om bekend dat het hardnekkig vuil kan verwijderen zonder de gevel te beschadigen. Roet, graffiti en verontreinigen kunnen hier mee schoongemaakt worden. Dit is een manier van reinigen met waternevel en fijn zand die onder lage druk op de muur gespoten worden. Dit maakt deze techniek uitermate geschikt voor het reinigen van oude gebouwen die niet mogen beschadigen, gevels die in niet zo’n goede staat verkeren en gevels gemaakt van zachte steen.

Chemisch reinigen

Dit is een zeer effectieve en snelle manier van reinigen met een chemisch of biologisch middel. De reinigingsspecialist bepaalt naar aanleiding van de staat van de gevel welke reinigingsmiddelen nodig zijn. Dit reinigingsmiddel wordt op de muur gesmeerd of gespoten waardoor het vuil gaat smelten en oplost. Nadat het maximaal 30 minuten is ingewerkt, wordt het reinigingsmiddel en de overgebleven viezigheid verwijderd met een hogedrukreiniger. Helaas kan dit niet op alle gevels worden aangebracht omdat het een hardnekkig middel is, het is ook vrij prijzig vergeleken bij sommige andere opties en het is ook niet milieuvriendelijk (alhoewel er milieuvriendelijke alternatieven aanwezig zijn).

Geld besparen op de gevelreiniging

Het type reinigen hangt dus af van het materiaal en de mate van vervuiling, maar ook van de staat van de gevel. Hoge druk kan niet worden toegepast op gevels die broos zijn of aan het brokkelen zijn.

  • Doe regelmatig onderhoud: dit is de sleutel tot een gezonde gevel. Regelmatig onderhoud plegen en schoonmaken betekent dat het reinigen niet duur hoeft te zijn, dat je gevel er altijd verzorgd uit ziet en langer in een goede staat verkeert.
  • Doe het zelf: als je gevel niet erg vies is, kan je ook zelf je gevel reinigen met een hogedrukspuit. Bij sommige hardnekkige vuilen kan dit echter niet en moet je een specialist inschakelen. Je kan de gevel wel voorreinigen zodat de specialist misschien met een stoomreiniging het overtallige vuil kan verwijderen.

Vergelijk reinigers in jouw buurt met onze gratis vergelijkingstool

Als je van plan bent je gevel te laten reinigen, of je wilt weten hoe duur het zou zijn in jouw situatie, kan je van onze gratis vergelijkingstool gebruik maken en wel tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Vul volledig vrijblijvend je locatie in en de voorwaarden die je hebt en wij doen de rest. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen in je inbox van bedrijven uit jouw buurt. Zo kan je deze makkelijk en in je eigen tijd vergelijken en zo tot de juiste beslissing komen omtrent jouw gevelreiniging.