Kosten gevelreparatie

Een reparatie aan de gevel hoeft niet te betekenen dat je een gehele gevel renovatie hoeft te doen. Als je de gevel goed hebt onderhouden en af en toe hebt laten reinigen, zou je niet al te veel problemen tegen moeten komen behalve ouderdom en slijtage. Het kan zijn dat een aantal stenen en voegen broos zijn geworden of gebarsten. Of dat er toch ergens water de gevel binnen is gekomen wat bevroren en uitgezet is en zo een beschadiging heeft veroorzaakt. Het regelmatig repareren van de gevel is essentieel voor de levensduur en daarmee wachten geeft vaak alleen maar grotere problemen. En uiteraard is het goedkoper om af en toe kleine reparaties te doen dan dat je gehele gevel gerenoveerd moet worden. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval.

Wat is een gevelreparatie?

Een gevelreparatie kan zijn plaatselijke stenen repareren en vervangen, voegen uithakken en opnieuw vullen, een barst herstellen. Deze reparaties zijn vaak urgent omdat er water in je gevel kan lopen waardoor je waterschade of schimmel kan krijgen. De gevel reinigen kan ook een vorm zijn van reparatie. Soms groeien mos en algen tegen de muren op en deze kunnen schade achterlaten. Een gevelreparatie is dus meer doelgericht op een bepaalde plek aan de gevel een probleem verhelpen, bij een gevelrenovatie pak je de hele gevel aan en maak je die weer als nieuw.

De kosten van een gevelreparatie

De kosten van een gevelreparatie hangt natuurlijk af van het soort probleem en hoe groot het probleem is. Vaak worden de kosten gemeten in vierkante meter of in uurloon. De volgende tabel geeft weer hoe veel je betaalt voor verschillende werkzaamheden. Dit is inclusief BTW en arbeidskosten.

 

Soort werk aan de gevel Kosten
Gevelreiniging €5 – €15 per m2
Voegwerk: uithakken of slijpen Van €32 tot €35 per vierkante meter
Voegwerk: opnieuw voegen Van €8 tot €13 per vierkante meter
Nieuwe stenen Vanaf €10 per steen

Gevelreiniging

Het reinigen van je gevel zou elk jaar een keer moeten gebeuren. Dit zorgt er voor dat de levensduur van je gevel een stuk langer wordt. Als je begroeiing, vervuiling en zuren regelmatig verwijderd kunnen deze ook geen extra schade meer aanrichten aan je gevel. De gevel heeft een boel te verduren, het beschermt de mensen binnen van regen en zon, sneeuw en hagel en uitlaatgassen en vangt dit allemaal op. Daarom is slijtage van je gevel heel normaal. Als je dit goed onderhoud heb je kleinere kansen op problemen.

Soorten gevelreiniging

Gevelreiniging is dus deel van je gevel ouderhoud, maar kan ook gebruikt worden tijdens een reparatie, op plekken waar de stenen vervuild zijn en schade hebben aangericht. Je kan je gevel op verschillende manieren laten reinigen, elk met een ander prijskaartje. Zo kan je hem laten stoomreinigen, wat speciaal voor minder zware aanslag goed werkt. Dit is een mildere, goedkopere en milieuvriendelijkere manier van reinigen. Voor graffiti en ander hardnekkig vuil is zandstralen de beste oplossing en om verf, roet en zuren te verwijderen kan je voor een chemische reiniging kiezen. In het geval van een reparatie aan de gevel is stoomreinigen waarschijnlijk de beste optie. Dit kost €5 per vierkante meter.

Reparatie aan het voegwerk

Ook het voegwerk van een gebouw slijt, kan broos worden of kan breken of schilferen. Voegwerk houdt het gebouw samen, maakt het gebouw waterdicht en helpt ook gedeeltelijk met het dragen van het gewicht van de muren dus slecht voegwerk kan ernstige gevolgen hebben. Als je problemen ziet is het dus belangrijk dat je dit meteen laat repareren.

Soorten voegwerk

De vakman zal eerst de oude voegen verwijderen door ze weg te slijpen of te hakken. Daarna zal hij ze opnieuw vullen naar aanleiding van de voeg die al op het gebouw zit. Er zijn verschillende soorten voegen, elk met een ander effect. De meest voorkomende is de platvolvoeg, waar de groeven tussen de stenen compleet met cement gevuld zijn. Deze voeg is populair omdat het nauwelijks water binnen kan laten en het de gevel dus goed beschermt. Er is de verdiepte voeg, die iets dieper ligt dan de stenen zodat je een mooi schaduweffect krijgt als de zon er op schijnt. Ook is er een schaduwvoeg die schuin afloopt en ook een mooi effect op de gevel creëert. Er zijn nog meer soorten voegen, echter als je een gevel reparatie doet, zal de voeg aangehouden worden die al op de gevel aanwezig is.

Stenen vervangen

Net als voegen kunnen stenen ook oud worden en schade opdoen van water en aanslag. Defecte stenen kunnen grotere problemen veroorzaken in de toekomst dus ook hier zal je er snel bij moeten zijn. De stenen die defect zijn worden verwijderd en als het mogelijk is hergebruikt. Dan worden ze eerst gereinigd, eventueel gerepareerd en daarna teruggeplaatst. Defecte stenen worden vervangen door nieuwe. Als je een scheur in de muur hebt, zal de vakman de stenen rond de scheur ook verwijderen, deze schoonmaken en oude en nieuwe stenen terugzetten. Naderhand worden de voegen om de stenen weer gevuld en ziet het stuk muur er weer uit als nieuw.

Geld besparen op een gevelreparatie

Je kan geld besparen op het repareren van de gevel. Hier volgen een aantal tips waarmee je misschien wat aan de prijs kan drukken.

  • DIY: doe het zelf is de goedkoopste manier van repareren, maar kost wel tijd. Simpele reparaties aan stenen en voegen kan je zelf doen. Er zijn speciale kits beschikbaar waarmee je kleine scheuren kan vullen. Ook kan je de gevel af en toe met een hogedrukreiniger schoonmaken om schade te voorkomen.
  • Goed onderhoud: dit is noodzakelijk als je je gevel wilt beschermen. Door regelmatig onderhoud te doen, zal je op de lange termijn geld aan gevelreparaties besparen.
  • Repareer kleine defecten meteen: zo voorkom je een grote rekening omdat een klein scheurtje een grote scheur is geworden.

 

Bespaar nog meer door onze vergelijkingstool te gebruiken

Door offertes te verzamelen met onze vergelijkingstool kan je geld besparen op de rekening van je reparatie. Vul vrijblijvend je gegevens en vereisten in en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd heb je zo een aantal offertes in je inbox die je kan vergelijken voordat je een beslissing maakt over de reparatie aan je gevel.