Kosten muur vervangen

Het onderhoud aan je muren is een gedeelte van een gevelrenovatie. Eerst wordt de gevel helemaal schoongemaakt, daarna worden voegen en stenen vervangen of gerepareerd, de schoorsteen kan ook worden meegenomen, de dorpel en latei om het raam heen worden nagekeken en eventueel vervangen en als laatste kan de muur worden besproeid met een impregnatievloeistof dat het beschermt tegen weersomstandigheden en vervuiling.  Dit is een zeer dure ingreep, helemaal als een gevel zo beschadigd is dat een complete muur moet worden vervangen.

Waarom werk aan de gevelstenen?

Werk aan de stenen van de gevel is heel belangrijk. De stenen dragen het dak en als daar een zwakte ontstaat kan dit leiden tot verzakkingen en scheuren. Het is dus essentieel dat je de stenen meteen repareert of vervangt zo gauw je een probleem aantreft. Tijdens een gevelrenovatie worden alle stenen bekeken, defecte stenen worden losgehaald, gewassen gerepareerd en weer teruggezet of door nieuwe stenen vervangen. Scheuren in de muur worden hersteld en in het ergste geval moet een nieuwe buitenmuur compleet worden vervangen.

De kosten van het vervangen van een muur

Het vervangen van een hele muur is erg duur. De muur moet in een hele slechte staat zijn wil dit goedkoper zijn dan een renovatie. De volgende tabel geeft de prijzen weer voor het vervangen van stenen en voegen en het plaatsen van een compleet nieuwe muur. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Soort werkzaamheden Kosten
Voegen verwijderen €32 – €35 per m2
Opnieuw voegen €8 – €13 per m2
Stenen vervangen € 10 per steen
Nieuwe buitenmuur plaatsen €150 – €175 per m2

Voegen verwijderen

Bij het vervangen van de stenen moeten eerst de voegen verwijderd worden voordat de stenen uit de gevel kunnen worden getild en worden vervangen. Als je gevel niet overal defect is kan dit plaatselijk gebeuren. Voegen worden meestal uitgeslepen of uitgehakt en dit is vrij prijzig.

Stenen vervangen

Nadat de voegen zijn verwijderd worden de stenen bekeken en vervangen waar nodig. Stenen die te repareren zijn worden gereinigd en opnieuw gebruikt. Als je gevel in een niet al te slechte staat verkeert kan dit plaatselijk gedaan worden en hoeft dit niet te veel geld te kosten.

Opnieuw voegen

Nadat de stenen zijn vervangen en schoongemaakt, moeten de voegen weer opnieuw worden gedicht. Dit wordt gedaan met dezelfde voegsoort die het gebouw al heeft zodat je eenheid hebt. Naderhand wordt de geven gereinigd zodat je geen verschillen hebt in kleur tussen de oude en de nieuwe stenen.

 

Een nieuwe buitenmuur plaatsen

Het plaatsen van een nieuwe buitenmuur is zo prijzig omdat er nieuwe isolatie en nieuwe fundering moet worden geplaatst. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met ruimteverlies. Alleen als de buitenmuur echt in een hele slechte staat verkeert en er sprake is van een zeer grondige renovatie zal hier toe overgegaan worden.

Onderhoud van je muur is het halve werk

Als je je gevel goed ouderhoud zou je minder problemen moeten krijgen. Natuurlijk is er altijd sprake van ouderdom en slijtage, maar er zijn een aantal manieren waarmee jij je gevel een langer leven kan geven.

Gevel reinigen

Zorg er voor dat je je gevel één keer in het jaar laat reinigen. Dit verwijderd mos en algen, zure aanslag, roet en andere vervuiling. Als je dit er op laat zitten kan dit de gevel poreus maken waardoor er water naar binnen kan en jij met schimmel kan komen te zitten. En in de winter als het vriest zet dat water uit en barsten je voegen en je stenen. Als je dit elk jaar doet is een stoomreiniging genoeg. Dit kost ongeveer €5 per vierkante meter.

Problemen snel oplossen

Het is belangrijk dat je problemen met je gevel meteen oplost als je ze ziet zodat dit geen grotere problemen kan veroorzaken. Scheuren in de stenen kan je dichtmaken met een daar speciaal voor gemaakte kit en voor voegen geld hetzelfde. Afgeschilferde stenen kan je verwijderen, renoveren en terugplaatsen. Als je dan nog steeds problemen ziet is het tijd om een vakman te vragen naar een mening over de staat van je gevel. Als je nu ingrijpt en een reparatie/renovatie laat doen, kost dit je aanzienlijk minder geld.

Geld besparen op het werk aan de muren van je gevel

  • Onderhoud: het is net al genoemd, maar onderhoud zorgt er echt voor dat je gevel langer meegaat en dat je grote problemen voorkomt.
  • Snelle reparaties: als je een probleem ziet die je zelf niet kan oplossen haal er dan meteen een reparateur bij om dit te verhelpen.
  • Maak een berekening: is je gevel dusdanig beschadigd dat je overweegt een nieuwe muur te plaatsen, maak dan een berekening hoeveel het kost om de beschadigde stenen te vervangen en hoeveel het kost om de muur te vervangen. Er zijn een boel stenen voor nodig wil dit duurder zijn.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Je kan ook geld besparen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Hier vul je je locatie in en je wensen en binnen een paar dagen heb je een aantal vrijblijvende offertes in je inbox van aannemers bij jou uit de buurt die je klus zouden kunnen klaren. Deze offertes kan je vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kom je gratis tot een weloverwogen conclusie wat betreft het wel of niet vervangen van je buitenmuur.