Kosten voegwerk

Ouderdom, weer, achterstallig onderhoud, slecht materiaal, dit zijn allemaal redenen die er voor kunnen zorgen dat de voegen van je gevel niet meer in een goede staat verkeren. In dat geval is het nodig om je voegen te laten repareren of vervangen. Hier zijn een aantal verschillende technieken voor met verschillende kostenplaatjes. Hier kan je lezen hoe duur het is, uit welke technieken je kan kiezen en hoe je geld kan besparen.

Waarom voegwerk?

Voegwerk is erg belangrijk voor een gezonde gevel. De voegen dragen een gedeelte van de muur en moeten dus in goede staat verkeren. Ook kan het zijn dat er gaten of barsten in de voegen zijn ontstaan waardoor er water naar binnen kan komen. Als dit water bij vorst bevriest en uitzet kan dit een scheur in je voegen of in je muur veroorzaken. En dan is de reparatie een stuk duurder. Wees er snel bij dus, zodat de reparatie niet te veel kost en je geen verdere schade kan doen aan je gevel.

Kosten voegwerk

De kosten die je zal hebben aan het voegwerk is bepaald door het soort voeg dat je kiest. In de volgende tabel zie je een overzicht van een aantal gangbare voegen en de prijs per vierkante meter.

 

Soort voegwerk Prijs per vierkante meter
Voeg uithakken of slijpen Van €32 tot €35 per vierkante meter
Schaduwvoeg €12 per vierkante meter
Platvolvoeg €11 per vierkante meter
Bolgeklopte voeg €11 per vierkante meter
Verdiepte voeg €11 per vierkante meter
Snijvoeg Vanaf €50 per vierkante meter
Knipvoeg Vanaf €50 per vierkante meter

Het soort voegwerk toegelicht

Als je je voegwerk gaat laten vervangen, zal de vakman eerst de oude voegen uithakken of uitslijpen alvorens hij overgaat op het vullen van de voegen. Het type voeg bepaalt de prijs, de meest voorkomende voeg is de platvolvoeg, en het uiterlijk van de gevel.

  • Schaduwvoeg. De schaduwvoeg is een met 45 graden schuin afgesneden voeg die bekend staat om zijn mooie schaduwwerking op de gevel. Meestal staat de onderkant gelijk aan het niveau van de stenen terwijl de bovenkant iets naar binnen gaat.
  • Platvolvoeg. De platvolvoeg vult de groeven precies op en staat gelijk aan het niveau van de stenen waardoor de muur één plat geheel vormt. Dit is de meest populaire voeg omdat hier het minste water mee de muur in kan lopen en de muur dus het beste beschermd is tegen schade.
  • Bolgeklopte voeg. Dit is een vorm van voegwerk die niet veel meer voor komt, maar die je in oude gebouwen nog wel ziet. De voeg staat hier een beetje uit ten opzichte van de muur waardoor de afwerking een bolle vorm krijgt.
  • De verdiepte voeg. Deze voeg ligt dieper dan de stenen waardoor ook een schaduwwerking ontstaat omdat de groef tussen de stenen dieper is. Het voordeel van deze voeg is dat een natte gevel met dit voegwerk sneller opdroogt en dat het zeer mooi oogt als de zon er op staat.
  • De snijvoeg en knipvoeg. Dit zijn de twee duurste voegen die je kan kiezen. De knipvoeg steekt een beetje uit van de muur. Nadat hij geplaatst is wordt deze horizontaal recht afgesneden zodat het resultaat en hele strakke en nette gevel is. Een snijvoeg is nagenoeg hetzelfde, alleen steekt deze niet uit maar bevind hij zich op gelijke hoogte met de stenen. Aan de bovenkant en de onderkant van de voeg bevinden zich inhammen waardoor ook hier een precieze en strakke muur het resultaat is.

Wat is de juiste voeg voor jou?

Ten eerste is het belangrijk of je al het voegwerk wilt laten vervangen, of gedeeltelijk. Als het gedeeltelijk is, ga je natuurlijk met dezelfde voeg verder. Als je je voegen compleet laat vervangen heb je echter mogelijkheden om het uiterlijk van je woning compleet te veranderen. Wil je gemakkelijk te onderhouden en praktische voeg, dan ga je voor de platvolvoeg. Wil je graag extra schaduweffect op je gebouw dan kan de schaduwvoeg of de verdiepte voeg erg mooi zijn. Wil je dat het er strakker en moderner uit ziet, dan kan je dit met een knipvoeg of snijvoeg bereiken.

Het belang van onderhoud

Het grootste probleem met voegen is dat er op den duur water in kan komen waardoor je huis niet meer waterdicht is. En als dit water in de winter gaat uitzetten, kan het betekenen dat je voegen gaan scheuren en brokkelen. Goed onderhoud van je gevel is essentieel voor een lange levensduur, ook van je voegen. Laat je gevel één keer in het jaar reinigen. Zo haal je al de viezigheid en begroeiing uit je muur en voorkom je dat dit je groeven beschadigd. Zo ziet je gevel er altijd netjes en schoon uit, maar bespaar je ook kosten door preventief je gevel te onderhouden.

Hoe kan je geld besparen op het voegwerk?

Het voegwerk op je gevel is niet goedkoop, helemaal niet als je besloten hebt je hele gevel aan te pakken. Je kan natuurlijk voor een goedkopere voeg gaan en de knip- en snijvoeg links laten liggen, maar wat kan je nog meer doen?

  • Doe het zelf: als je een schone gevel hebt, zie je problemen meteen als ze ontstaan en kan je hier zelf eerst iets aan doen. Barsten in je voegwerk kan je zelf dichten met een speciaal daarvoor ontwikkelde kit.
  • Onderhoud: het is boven al genoemd. Problemen voorkomen is beter dan een grote scheur in je gevel moeten laten repareren. Onderhoud je gevel dus goed en laat hem één keer per jaar goed reinigen.

 

Bespaar tot 40 procent met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Als je voegwerk wilt laten uitvoeren wil je natuurlijk de beste aannemer voor een schappelijke prijs. Gebruik onze vergelijkingstool en ontvang in korte tijd een aantal offertes waar je meteen mee aan de slag kan. Je hoeft alleen je locatie en wensen in te voeren en wij doen de rest. Met een aantal van onze offertes kan je zeker de juiste beslissing maken wat betreft je voegen en de aannemer. Zo weet je zeker dat je alle opties bekeken hebt voordat je een beslissing hoeft te maken.